Holstebro Artikler:     Forsiden      Liste      Seneste

Musikbyen Holstebro - fra Chris Barber til Metallica

13-03-2001 

Thomas Langkjær ser tilbage på musiklivet i byen, hvor han bor og arrangerer koncerter. Holstebro er ikke en stor rockby - selv om Metallica og store danske bands har været der, men der er gang i jazz-gryden.


Holstebro har i mange år haft ry for at være en kulturby. Men den har, som så mange andre steder, haft op- og nedture. Det har også været meget forskelligt, hvad der har været "in" - hvad der har kunnet trække et publikum(Kommunen har godt 40.000 indbyggere)

Jazzmusik (i alle afskygninger ) har haft sin faste plads i byens musikliv siden ca. 1945, hvor de første jazzorkestre og foreninger begyndte at se dagens lys. De første kulturelle krampetrækninger havde så prominente bagmænd som bl.a. Jens Jørgen Thorsen og maleren Knud Erik Skov.

Jazzklubberne
De første jazzklubber arrangerede ikke alene koncerter af forskellige størrelser, men også foredrag og "diskotek". I midten af 1950´erne dannede man jazzklubben "Jazz at the specials", der i sin storhedstid havde op mod 2000 medlemmer og afholdt 2-3 arrangementer om ugen.
Danmarksmestrene i traditionel musik "Tempax Scoobie Doobies" kom også fra området. Det første seriøse bud på et spillested/foreningshus ("Hønsehuset") så dagens lys. Frem til 1963 opstod, forsvandt og sammensmeltede et utal af foreninger, klubber og orkestre, hvoraf et par enkelte stadig består den dag i dag, bl.a. Club four/four og Jazz78.

Så kom hallen endelig… med Chris Barber og Metallica
I 1966 stod man første gang på scenen i en nybygget Holstebro Hal - En bygning der havde eksisteret som ide og debatemne siden 1934, hvor glæden over en midlertidig udstillingsbygning havde inspireret byens borgere. Den nybyggede hal, med Ernst Trillingsgaard ved roret (1965 - 1985), og byens foreninger fandt hurtigt ud af, at samarbejde var vejen frem, Man har lige siden brugt og misbrugt hinanden i forsøget på at vise et bredt udvalg af kulturelle aktiviteter.

Musikalsk har det bragt hallen fra den ene yderlighed til den anden - fra Metallica til Chris Barber. Musikteatret HolstebroHallen er stadig en meget fremtrædende aktør med et bredt sortiment af kulturelle aktiviteter, såvel som den er sparringspartner for byens musikforeninger.

Henning Stærk, JASS festival og Kielgasten
I perioden fra 66 til 71 kunne man bl.a. opleve en ganske ung Henning Stærk på de lokale skrå brædder, og de første tiltag til en tilbagevendende festival skete. Musikforeningen JASS startede i 1972 og var i samarbejde med andre med til at arrangere den første store internationale jazzfestival ved vandkraftsøen i Holstebro i 1974.

Året efter fødtes JASS festivalen, og den levede 24 år frem. Den udviklede sig hurtigt til at indeholde mere og andet end jazzmusik. Man begyndte også for alvor at lave "rock og rul". så der blev afholdt en masse koncerter i "Laden". TV-2, Gnags, Moonjam, Sanne Salomonsen og mange andre gæstede byen i de år.

I 1985 begyndte Club four/four at arrangere musik på "60´eren". Samarbejdet var de første spæde skridt til det, der senere blev til det kendte spillested "Kielgasten", med restauratør Knud ”Pub” Christensen som den økonomiske hjørnesten og "redningsmand". Kielgasten havde på de to scener i perioder over 200 arrangementer om året - alle lavet på foreningsbasis - og med alt fra lokale blues bands til etablerede danske, såvel som udenlandske kunstnere på programmet. Kim Larsen opkaldte endda sin musical efter Kielgasten. I dag er stedet restaurant og hestevæddeløbs-spilleklub!

Jazzen blev stærk igen
Det var gode år for musikken og publikum i Holstebro og var perioden, hvor man for alvor slog sin position som kulturby fast. Byen har haft mange mere eller mindre vellykkede tiltag af forskellig slags: Country festival, Blues


Links:
Musikteatret
60´er klubben
Musikskole
Fermaten
Kommunen
Holstebro Net
Turistbureau

Læs også:
Demodysten i Holstebro: Gæt og vind en TRAX shirt (13-03-2001)
Velkommen til Ugens TRAX koncert i Holstebro (12-03-2001)